Wat leer je in onze online cursussen?

Inhoud cursussen
Door middel van onze cursussen over het menselijk brein leer je steeds meer over jezelf, jouw menselijkheid en jouw vermogen om jouw leven te beïnvloeden.

Updates
We updaten onze cursussen wanneer we nieuwe, belangrijke kennis ontdekken. Ook werken we altijd aan nieuwe, extra cursussen. De updates en nieuwe toevoegingen zijn direct beschikbaar voor je.

Wat staat er nu online:

Introductie 

Wanneer het ons niet lukt om ons gedrag te veranderen, denken we vaak dat dat aan onszelf ligt. We zijn lui, wilskrachtloos of ongemotiveerd. De waarheid ligt anders: je bent een goed functionerend mens. Met een goed begrip van de uitdaging waar we voor staan, kunnen we op zoek gaan naar een oplossing.

Download gratis onze introductiecursus

Het Brein 1 – Automatisch reacties

Als het ons niet lukt om ons aan een voornemen te houden, zijn we geneigd te denken dat dat komt omdat we ongemotiveerd zijn. In werkelijkheid is het zo dat je voor een andere keuze méér gemotiveerd bent. In deze eerste cursus leer je hoe onderliggende behoeftes jouw keuzes en gedrag sturen. Automatisch opgewekte reacties weerhouden je ervan om iets te veranderen in jouw leven.

Het Brein 2: Gekozen reacties

Als je iets wilt veranderen in jouw leven, dan is het van belang dat je leert om los van jouw automatische reacties te handelen. We spreken dan van een gekozen reactie. In deze cursus leer je over jouw vermogen om jouw reacties te kiezen en daarmee jouw leven positief te beïnvloeden. Daarnaast leer je hoe blijvende gedragsverandering tot stand komt. We leggen je ook uit wat de beperkingen van dit vermogen zijn en hoe deze je belemmeren om de juiste keuzes te maken.

Het Brein 3 – De mammoet en de berijder

Om jouw gedrag blijvend te veranderen is het belang dat je meer grip krijgt op jouw reacties. Daarvoor is het van belang dat je meer leert tussen twee belangrijke hersengebieden. Eén gebied dat jouw automatische reacties opwekt en een ander gebied dat jouw vermogen herbergt om jouw reacties te kiezen. Hoe deze samenwerken, leer je aan de hand van een analogie van een mammoet (jouw automatische reacties) met daarop een berijder (jouw vermogen jouw reacties te kiezen).

De Berijder 1 – Een fysiologische staat

Je kunt gemakkelijker jouw reacties kiezen, als jouw berijder veel energie heeft. In deze eerste cursus over de berijder leggen we je uit welke effecten stress en spanning hebben op jouw vermogen om jouw reacties te kiezen. Wil je je aan jouw voornemens houden, dan is het belangrijk dat je jezelf in een rustige staat weet te brengen. Een staat van waaruit je overzicht hebt, je goed kunt nadenken en je voldoende mentale energie hebt om wilskracht uit te oefenen.

De Berijder 2 – Een sterkere berijder

Nadat je hebt geleerd om jouw berijder in de juiste staat te brengen, bespreken we in deze cursus hoe je jouw berijder sterker kunt maken. Net als een spier is het mogelijk om jouw berijder te trainen. Daarbij moeten we wel rekening houden met uitputting. Zetten we onze berijder teveel in, dan verliezen we de grip over onze reacties. We bespreken in deze cursus ook hoe ons lichaam met energie omgaat en welke stappen het zet als we met een tekort dreigen te komen zitten.

De Berijder 3 – Benut het potentieel

Nu je een sterkere berijder hebt, is het wel van belang dat je zijn kracht maximaal kunt inzetten. In deze cursus bespreken we twee factoren die een enorme impact hebben op het potentieel van jouw berijder: beweging en slaap. We leggen je uit wat er gebeurt wanneer je te weinig beweegt of slaapt en wat de voordelen zijn als je dit wel voldoende dit. Dit is misschien wel de snelste manier om meer grip te krijgen op jouw reacties!

De Berijder 4 – Pieken en dalen

In de cursussen hiervoor hebben we verschillende factoren besproken die we zelf kunnen beïnvloeden. In deze cursus leggen we je uit hoe jouw biologische klok invloed heeft op jouw berijder. Jouw mentale energie schommelt door de dag heen; soms heb je er meer van en soms minder. Door jouw dag af te stemmen op jouw biologische klok kun je meer resultaat behalen met jouw berijder. Ook bespreken we de meerwaarde van pauzes en hoe je kan omgaan met de momenten dat jouw energie het laagst is.

De Mammoet 1 – Een vrijbrief om toe te geven

Nadat je jouw vermogen om je reacties te kiezen hebt vergroot, wordt het tijd om meer te leren over de mammoet. Op sommige momenten is deze sterker dan op andere momenten. In deze cursus leg ik uit hoe jij er soms zelf onbedoeld voor zorgt dat je mammoet sterker wordt en je berijder zwakker. Als we enkel ons gedrag veranderen omdat we vinden dat dat hoort, dan zullen we merken dat we onszelf een vrijbrief geven om toe te geven. Hoe kan je met deze valkuil omgaan?

De Mammoet 2 – De belofte van een beloning

Sterke verlangens zorgen er regelmatig voor dat onze plannen in de war worden gegooid. Als je denkt dat er iets prettigs te halen valt, dan begint jouw mammoet sterk aan de teugels te trekken. Een verlangen garandeert echt niet een prettige ervaring. In veel gevallen voel je je achteraf vooral schuldig en ellendig, in plaats van blij en verzadigd. Je kunt leren verlangens ook op een positieve manier te gebruiken, waardoor ze de motor zijn voor verandering.

De Mammoet 3 – De meerwaarde van zelfcompassie

Op het moment dat we ons niet aan een voornemen houden, zijn we geneigd onszelf dat kwalijk te nemen. Deze zelfkritiek zorgt er echter voor dat we ons nog slechter gaan voelen, waardoor we vatbaarder worden voor verlangens. Om te zorgen dat we weer goed voor onszelf gaan zorgen, werkt een houding van zelfcompassie veel beter. In deze cursus leer je hoe jij meer zelfcompassie kan krijgen voor jezelf, waardoor je minder snel toegeeft aan de mammoet en je vaker jouw reacties zelf kunt kiezen.

Dit denken anderen ervan:

Ik worstel met het leven, jij worstelt met het leven, elk mens worstelt met het leven. Best wel geruststellend om te bedenken dat we niet alleen zijn. Benieuwd of onze aanpak voor anderen werkt?

 

 

De Balm academie helpt je op eenvoudige wijze lastige materie eigen te maken, zo zorgen ze voor een echte implementatie in een organisatie waar verandering op de agenda staat.

A.
A.

De cursus beschrijft waarom er automatische reacties zijn, dat iedereen ze heeft en de logische reden hiervan. De kennis die ik heb opgedaan over de verschillende invloeden op de hersenen die een belangrijke rol hebben in het maken van gedachten, gevoel en gedrag zijn voor mij heel verhelderend. Het is de schrijver zeer goed gelukt dit uit te leggen. En dat is het niet alleen, want in het gehele traject is het mogelijk via de community online vragen te stellen, met andere deelnemers ervaringen te delen of te communiceren over de stappen die je maakt. Ik doe de cursus met veel plezier en het is zo interessant en boeiend! De tijd en de moeite die het me kost is het absoluut waard. Ik heb heel wat moed nodig gehad om eraan te beginnen en nu, na een half jaar merk ik de veranderingen in mijn gedrag, mijn humeur, mijn begrip voor keuzes die ik maak of niet maak.

Mirjam
Mirjam

Ben je geïnteresseerd in (jouw) gedrag en vraag je je af, waardoor het zo lastig is om sturing te geven aan je voornemens. Dan is dit een mooie cursus! Het geeft je inzicht met voorbeelden, filmpjes en oefeningen waardoor je sterker wordt om te veranderen.

Fleur
Fleur

Zeer leerzaam om te leren hoe je tot gedragsverandering kan komen.... het geeft stof tot nadenken...... gelezen theorie met duidelijke praktijk voorbeelden ......het moet wel even landen .........je komt goed tot inzicht hoe je gedrag werkt en is veranderd met name als je terug kijkt in verleden en hoe je nu tegen deze verandering aan kijkt........

C.C.
C.C.

Ik ben begonnen in maart en ik merk nu wat een energie het toen kostte en de struggle die ik voelde om mijn gedrag te veranderen. Nu ben ik in staat om iets te bedenken wat ik wil veranderen en kan ik dat de dag erna meteen uitvoeren. Daarnaast houd ik bij het samenstellen van mijn implementatie intentie ook rekening met mijn biologische klok. Al met al merk ik nu na een half jaar al echt een grote verandering in de mate dat het mij lukt om van gedrag te veranderen. Ik ervaar meer rust/duidelijkheid en continuïteit.

J.
J.

Ben je geïnteresseerd in (jouw) gedrag en vraag je je af, waardoor het zo lastig is om sturing te geven aan je voornemens? Dan is dit een mooie cursus! Het geeft je inzicht met voorbeelden, filmpjes en oefeningen waardoor je sterker wordt om te veranderen.

F.
F.

Ik vond de cursus interessant. Het resultaat, de aanpak, je identiteit en hoe je dat beter kunt inzetten om je veranderingen eigen te maken, vond ik goed en leerzaam.

S.
S.

Interessante materie, veel uitleg, toepasbare oefeningen, een leuk pakket aan informatie.

Christel
Christel

Complimenten, er is veel werk, tijd en aandacht in gegaan, dat is duidelijk! Ik vind de boekentips die bij elke cursus staan ook leuk.

L.
L.

Je wordt meegenomen in de theorie door duidelijke voorbeelden. Het prikkelt nieuwsgierigheid en daardoor ben ik benieuwd naar de volgende cursussen. De kleine oefeningen die je inzicht over jezelf geven vind ik ook erg fijn. Plus makkelijke manier van schrijven.

S.
S.

Ik vond het eerste deel van de cursus al erg nuttig. Het besef dat veranderen in kleine stapjes gaat en dat je niet alles in één keer kunt veranderen en kunt volhouden. Dit geeft me wel meer vertrouwen dat het lukt om te veranderen.

M.
M.

Balm connect voelt voor mij als een betrouwbare plek waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Door de community word ik gestimuleerd om actief te blijven en dat werkt voor mij heel prettig.

Judit
Judit

Interessant om te leren hoe het werkt met je brein en veranderingen. En hoe je eigenlijk écht zelf moet werken aan jezelf om ervoor te zorgen dat je wordt wie je wil zijn. Heel fijn om die inzichten te hebben en aan de slag te gaan!

Debbie
Debbie

Tijdens het volgen van de cursus kwam ik erachter dat ik bepaalde keuzes onbewust maak. Juist op de momenten dat ik zelf er controle over dacht te hebben. De cursus heeft me meer inzichten gegeven over mijn zelfkennis waardoor ik nu bewuster keuzes maak.

Dorus
Dorus

De cursus was helder, duidelijk en in begrijpbare taal geschreven. Bij de online zelftest werden de verschillen tussen interne reacties, de Mammoet en de Berijder mij duidelijk.

Wouter
Wouter

Mooie online cursus, duidelijke zelftoets, fijn dat er zoveel verschillende oefeningen zijn. De cursussen hebben mij echt aan het denken gezet over mijn eigen Mammoet en Berijder en zaken die ik aan zou willen pakken in mijn leven.

Romina
Romina

Interessante cursus en leuk om te maken. Ik vond de cursus soms wel lastig wanneer het wat breder en dieper op de stof inging. Bij een succesvol veranderplan komt toch veel kijken. Hoe dan ook was het prettig om te maken.

Tijmen
Tijmen

Ja, ik wil leren veranderen

 • Laagdrempelig en toegankelijk
 • Jouw tempo, jouw moment
 • Verander samen met andere cursisten

Ik wil het eerst proberen

Gratis introductiecursus
 • Eerste online cursus in pdf
 • Ontdek of het wat voor jou is
 • Geen kosten aan verbonden!

Ik ga voor commitment

Eenmalig €97,-
 • Toegang tot alle online cursussen incl. upgrades
 • Toegang tot community
 • Lidmaatschap voor een jaar
 • Onbeperkt cursussen teruglezen

Ik wil elke maand kiezen

Maandelijks €9,97
 • Toegang tot alle online cursussen incl. upgrades
 • Toegang tot community
 • Maandelijks lidmaatschap
 • Onbeperkt cursussen teruglezen

Neem contact met ons op

Ben je na alles wat je leest niet helemaal zeker of wij iets voor je kunnen betekenen? Bespreek je twijfels met ons.

Waar kunnen we je mee helpen?

Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de algemene voorwaarden en de privacyverklaring.

Logo

Balm communities is een handelsnaam van de Balm academie. De Balm academie is in 2017 opgericht door Marcel Balm. KvK-nummer 67041876.

Wij zijn aangesloten bij Edu-dex en TipTrack. 

Wij zijn sinds kort ook te vinden op: www.balansportaal.nl 

Volg ons op social media

Contactgegevens

Balm academie
BakkeRij – Unit D11
Hendrik Figeeweg 3F
2031 BJ Haarlem

06 40 88 79 47
info@balm-academie.nl