Wat leer je in onze online cursussen?

Door middel van onze cursussen over het menselijk brein leer je steeds meer over jezelf, jouw menselijkheid en jouw vermogen om jouw leven te beïnvloeden. We updaten onze cursussen wanneer we nieuwe, belangrijke kennis ontdekken. Ook werken we altijd aan nieuwe, extra cursussen. De updates en nieuwe toevoegingen zijn als gebruik direct beschikbaar voor je. Momenteel zijn de volgende cursussen beschikbaar:

Introductie 

Wanneer het ons niet lukt om ons gedrag te veranderen, denken we vaak dat dat aan onszelf ligt. We zijn lui, wilskrachtloos of ongemotiveerd. De waarheid ligt anders: je bent een goed functionerend mens. Met een goed begrip van de uitdaging waar we voor staan, kunnen we op zoek gaan naar een oplossing.

Download gratis onze introductiecursus

Het Brein 1 – Automatisch reacties

Als het ons niet lukt om ons aan een voornemen te houden, zijn we geneigd te denken dat dat komt omdat we ongemotiveerd zijn. In werkelijkheid is het zo dat je voor een andere keuze méér gemotiveerd bent. In deze eerste cursus leer je hoe onderliggende behoeftes jouw keuzes en gedrag sturen. Automatisch opgewekte reacties weerhouden je ervan om iets te veranderen in jouw leven.

Het Brein 2: Gekozen reacties

Als je iets wilt veranderen in jouw leven, dan is het van belang dat je leert om los van jouw automatische reacties te handelen. We spreken dan van een gekozen reactie. In deze cursus leer je over jouw vermogen om jouw reacties te kiezen en daarmee jouw leven positief te beïnvloeden. Daarnaast leer je hoe blijvende gedragsverandering tot stand komt. We leggen je ook uit wat de beperkingen van dit vermogen zijn en hoe deze je belemmeren om de juiste keuzes te maken.

Het Brein 3 – De mammoet en de berijder

Om jouw gedrag blijvend te veranderen is het belang dat je meer grip krijgt op jouw reacties. Daarvoor is het van belang dat je meer leert tussen twee belangrijke hersengebieden. Eén gebied dat jouw automatische reacties opwekt en een ander gebied dat jouw vermogen herbergt om jouw reacties te kiezen. Hoe deze samenwerken, leer je aan de hand van een analogie van een mammoet (jouw automatische reacties) met daarop een berijder (jouw vermogen jouw reacties te kiezen).

De Berijder 1 – Een fysiologische staat

Je kunt gemakkelijker jouw reacties kiezen, als jouw berijder veel energie heeft. In deze eerste cursus over de berijder leggen we je uit welke effecten stress en spanning hebben op jouw vermogen om jouw reacties te kiezen. Wil je je aan jouw voornemens houden, dan is het belangrijk dat je jezelf in een rustige staat weet te brengen. Een staat van waaruit je overzicht hebt, je goed kunt nadenken en je voldoende mentale energie hebt om wilskracht uit te oefenen.

De Berijder 2 – Een sterkere berijder

Nadat je hebt geleerd om jouw berijder in de juiste staat te brengen, bespreken we in deze cursus hoe je jouw berijder sterker kunt maken. Net als een spier is het mogelijk om jouw berijder te trainen. Daarbij moeten we wel rekening houden met uitputting. Zetten we onze berijder teveel in, dan verliezen we de grip over onze reacties. We bespreken in deze cursus ook hoe ons lichaam met energie omgaat en welke stappen het zet als we met een tekort dreigen te komen zitten.

De Berijder 3 – Benut het potentieel

Nu je een sterkere berijder hebt, is het wel van belang dat je zijn kracht maximaal kunt inzetten. In deze cursus bespreken we twee factoren die een enorme impact hebben op het potentieel van jouw berijder: beweging en slaap. We leggen je uit wat er gebeurt wanneer je te weinig beweegt of slaapt en wat de voordelen zijn als je dit wel voldoende dit. Dit is misschien wel de snelste manier om meer grip te krijgen op jouw reacties!

De Berijder 4 – Pieken en dalen

In de cursussen hiervoor hebben we verschillende factoren besproken die we zelf kunnen beïnvloeden. In deze cursus leggen we je uit hoe jouw biologische klok invloed heeft op jouw berijder. Jouw mentale energie schommelt door de dag heen; soms heb je er meer van en soms minder. Door jouw dag af te stemmen op jouw biologische klok kun je meer resultaat behalen met jouw berijder. Ook bespreken we de meerwaarde van pauzes en hoe je kan omgaan met de momenten dat jouw energie het laagst is.

De Mammoet 1 – Een vrijbrief om toe te geven

Nadat je jouw vermogen om je reacties te kiezen hebt vergroot, wordt het tijd om meer te leren over de mammoet. Op sommige momenten is deze sterker dan op andere momenten. In deze cursus leg ik uit hoe jij er soms zelf onbedoeld voor zorgt dat je mammoet sterker wordt en je berijder zwakker. Als we enkel ons gedrag veranderen omdat we vinden dat dat hoort, dan zullen we merken dat we onszelf een vrijbrief geven om toe te geven. Hoe kan je met deze valkuil omgaan?

De Mammoet 2 – De belofte van een beloning

Sterke verlangens zorgen er regelmatig voor dat onze plannen in de war worden gegooid. Als je denkt dat er iets prettigs te halen valt, dan begint jouw mammoet sterk aan de teugels te trekken. Een verlangen garandeert echt niet een prettige ervaring. In veel gevallen voel je je achteraf vooral schuldig en ellendig, in plaats van blij en verzadigd. Je kunt leren verlangens ook op een positieve manier te gebruiken, waardoor ze de motor zijn voor verandering.

De Mammoet 3 – De meerwaarde van zelfcompassie

Op het moment dat we ons niet aan een voornemen houden, zijn we geneigd onszelf dat kwalijk te nemen. Deze zelfkritiek zorgt er echter voor dat we ons nog slechter gaan voelen, waardoor we vatbaarder worden voor verlangens. Om te zorgen dat we weer goed voor onszelf gaan zorgen, werkt een houding van zelfcompassie veel beter. In deze cursus leer je hoe jij meer zelfcompassie kan krijgen voor jezelf, waardoor je minder snel toegeeft aan de mammoet en je vaker jouw reacties zelf kunt kiezen.

Dit denken anderen ervan:

Ik worstel met het leven, jij worstelt met het leven, elk mens worstelt met het leven. Best wel geruststellend om te bedenken dat we niet alleen zijn. Benieuwd of onze aanpak voor anderen werkt?

 

 

Ik vond de cursus interessant. Het resultaat, de aanpak, je identiteit en hoe je dat beter kunt inzetten om je veranderingen eigen te maken, vond ik goed en leerzaam.

S.
S.

Interessante materie, veel uitleg, toepasbare oefeningen, een leuk pakket aan informatie.

Christel
Christel

Complimenten, er is veel werk, tijd en aandacht in gegaan, dat is duidelijk! Ik vind de boekentips die bij elke cursus staan ook leuk.

L.
L.

Je wordt meegenomen in de theorie door duidelijke voorbeelden. Het prikkelt nieuwsgierigheid en daardoor ben ik benieuwd naar de volgende cursussen. De kleine oefeningen die je inzicht over jezelf geven vind ik ook erg fijn. Plus makkelijke manier van schrijven.

S.
S.

Ik vond het eerste deel van de cursus al erg nuttig. Het besef dat veranderen in kleine stapjes gaat en dat je niet alles in één keer kunt veranderen en kunt volhouden. Dit geeft me wel meer vertrouwen dat het lukt om te veranderen.

M.
M.

Balm connect voelt voor mij als een betrouwbare plek waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Door de community word ik gestimuleerd om actief te blijven en dat werkt voor mij heel prettig.

Judit
Judit

Interessant om te leren hoe het werkt met je brein en veranderingen. En hoe je eigenlijk écht zelf moet werken aan jezelf om ervoor te zorgen dat je wordt wie je wil zijn. Heel fijn om die inzichten te hebben en aan de slag te gaan!

Debbie
Debbie

Tijdens het volgen van de cursus kwam ik erachter dat ik bepaalde keuzes onbewust maak. Juist op de momenten dat ik zelf er controle over dacht te hebben. De cursus heeft me meer inzichten gegeven over mijn zelfkennis waardoor ik nu bewuster keuzes maak.

Dorus
Dorus

De cursus was helder, duidelijk en in begrijpbare taal geschreven. Bij de online zelftest werden de verschillen tussen interne reacties, de Mammoet en de Berijder mij duidelijk.

Wouter
Wouter

Mooie online cursus, duidelijke zelftoets, fijn dat er zoveel verschillende oefeningen zijn. De cursussen hebben mij echt aan het denken gezet over mijn eigen Mammoet en Berijder en zaken die ik aan zou willen pakken in mijn leven.

Romina
Romina

Interessante cursus en leuk om te maken. Ik vond de cursus soms wel lastig wanneer het wat breder en dieper op de stof inging. Bij een succesvol veranderplan komt toch veel kijken. Hoe dan ook was het prettig om te maken.

Tijmen
Tijmen

Ja, ik wil met jullie meedoen!

Ontdek samen met ons en vele anderen wat het betekent om mens te zijn :-)

 • Laagdrempelig en toegankelijk
 • Jouw tempo, jouw moment
 • Verander samen met andere gebruikers

Ik wil het eerst proberen

Gratis introductiecursus
 • Eerste online cursus in pdf
 • Ontdek of het wat voor jou is
 • Geen kosten aan verbonden!

Ik ga voor commitment

Eenmalig €97,-
 • Alle online cursussen incl. upgrades
 • Toegang tot online cursussen
 • Eenmalige kosten van €97,-

Ik wil elke maand kiezen

Maandelijks €9,97
 • Alle online cursussen incl. upgrades
 • Toegang tot online cursussen
 • Maandelijkse kosten van €9,97

Neem contact met ons op

Ben je na alles wat je leest niet helemaal zeker of wij iets voor je kunnen betekenen? Bespreek je twijfels met ons.

Waar kunnen we je mee helpen?

Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de algemene voorwaarden en de privacyverklaring.

Logo

Balm communities is een handelsnaam van de Balm academie. De Balm academie is in 2017 opgericht door Marcel Balm. KvK-nummer 67041876.

Volg ons op social media

Contactgegevens

Balm academie
BakkeRij – Unit D11
Hendrik Figeeweg 3F
2031 BJ Haarlem

06 40 88 79 47
info@balm-academie.nl